قوانین آپارتمان نشینی

قوانین آپارتمان نشینی چیست؟
قوانین آپارتمان نشینی شامل قانونهایی که در آپارتمانها وضع میشوند توسط مدیر ساختمان و با همفکری و تأیید سایرین است. این قانون ممکن است در هر ساختمان متفاوت باشد و الزاماً در همه جا یکسان نیست. برای مثال قوانین مربوط به خدمات مشترک و شارژ ساختمان با همفکری ساکنین تعیین میشود و یا مواردی مانند نگهداری از حیوان خانگی ممکن است در یک ساختمان ممنوع و در جایی دیگر بلامانع باشد.
شما میتونید فایل عکس منشور آپارتمان نشینی جهت نصب در ساختمان پرینت کنید
۲۰ مورد از مهمترین قوانین آپارتمان نشینی که به آن اشاره خواهیم کرد:
-
پرداخت کردن شارژ ساختمان
در قوانین آپارتمان نشینی شارژ ساختمان پولی است که ساکنین هر ماه به مدیر ساختمان پرداخت میکنند تا هزینه خدمات مشترک مانند روشنایی بخشهای مختلف عمومی مانند پارکینگ، راهپله و راهرو و یا تعمیرات عمومی همچون رنگ کردن فضای عمومی، سرویس آسانسورها، حقوق سرایدار و غیره را بپردازد. پرداخت به موقع این شارژ از مهمترین قوانینی است که ساکنین باید آن را رعایت کنند.
-
عدم ایجاد سر و صدا زیاد
آپارتمان یک فضا برای زندگی تعداد زیادی از افراد است و از این رو ایجاد سر و صدای زیاد سبب سلب آسایش خانوادهها میشود. طبق ماده ۵۹ قانون آپارتماننشینی، ایجاد سر و صدا و مزاحمت برای همسایه ممنوع است. صحبت کردن با صدای بلند و یا ایجاد صدا در ساعت استراحت یعنی ساعت ۱۳ الی ۱۶ بعدازظهر و ۲۱ شب تا ۸ صبح روز بعد نقض قانون آپارتمان نشینی است.
-
جابهجایی و نگهداری اصولی زبالهها
بو بد زباله میتواند سبب آزار و اذیت همسایهها و دیگر ساکنین شود. از این رو بهتر است ساعت بیرون بردن زباله را به یاد داشته باشید و همچنین در حین جابهجایی و بیرون بردن آشغالها از بسته بودن درب کیسه و سوراخ نبود آن مطمئن شوید.
-
نگهداری حیوانات خانگی در محیط عمومی
افراد نمیتوانند حیوانات خانگی خود را در محیط مشترک و مشاعات ساختمان نگهداری کنند. نگهداری این حیوانات در بخشهای شخصی و واحد خود افراد مجاز است.
-
عدم استفاده از آب و برق مشاع به شکل اختصاصی
از جمله قوانین آپارتمان نشینی این است که افراد نمیتوانند از آب و برق مشاع به شکل اختصاصی استفاده کنند و برای مثال نمیتوانند از آب مشاع برای شستن ماشین بهره بگیرند.
-
پرداخت هزینههای مشترک
برای تعمیر هر گونه خرابی در قسمت مشاعات، تمامی افراد باید هزینه پرداخت کنند و پول کل تعمیرات باید به شکل مساوی تقسیم شود. اگر فردی احساس کند که پول بیشتری پرداخت کرده است میتواند این موضوع را مطرح کند.
-
پرداختن هزینه خرابی
خرابیهایی مانند گرفتگی لوله یا آب دادن سقف از مواردی هستند که هزینه آن به عهده طبقه بالایی است. واحد طبقه بالایی موظف است هزینه این تعمیرات را بپردازد و این از مهمترین قوانین آپارتمان نشینی است.
-
عدم تغییر دادن نما
افراد اجازه تغییر نمای ساختمان برای مواردی مانند ایجاد شومینه را ندارند. انجام این تغییرات تنها با تأیید و اجازه ممکن است.
-
برخورداری از پارکینگ اختصاصی با ذکر در قولنامه
اگر در قولنامه برای شما پارکینگ اختصاصی ذکر شده است دیگران حق استفاده ندارند حتی اگر خالی باشد.
-
برخورداری از پارکینگ مشاع
پارکینگ مشاع باید به صورت مشترک استفاده شود و کسی حق تصرف شخصی ندارد یا نمیتواند آن را اجاره دهد.
-
پرداخت اجاره پارکینگ اختصاصی
یکی از قوانین آپارتمان نشینی این است که اگر فردی از پارکینگ اختصاصی شخص دیگری استفاده کند باید اجاره آن را بپردازد.
-
حفظ نظافت
همه برای حفظ نظافت مشاعات ساختمان مسئول هستند و باید برای تمیزی محیط بکوشند.
-
عدم حمل بار با آسانسور
افراد حق ندارند از آسانسور برای جابهجایی بار استفاده کنند و در صورت استفاده و خرابی باید هزینه تعمیر را بپردازند.
-
مراقبت از پشت بام
قرار دادن اجسام تیز و آسیبزا بر روی بام مجاز نیست و در صورت خرابی افراد باید هزینه تعمیرات را بپردازند.
-
پرداخت خسارات شخصی
خساراتی که توسط واحدها ایجاد میشود باید توسط خود آن افراد تعمیر شود و این هزینهها از پول شارژ آپارتمان کم نخواهد شد.
-
تعمیرات ساختمان
تعمیرات ساختمان بخشی از حق شارژ محسوب نمیشود.
-
رعایت اصول برگزاری مهمانی
سر و صدای مهمانی حداکثر تا ۱۲ شب مجاز است و مراسم بدرقه نیز باید در داخل واحد انجام شود؛ بنابراین افراد نباید با بدرقه کردن مهمانها در راهپله و آسانسور ایجاد سر و صدا کرده و سبب آزار همسایهها شوند.
-
رعایت زیبایی نما
بند رخت یا کولر که از نما بیرون بزند جایز نیست مگر با اجازه از مدیر ساختمان. این نوع موارد سبب زشت شدن نما و در نتیجه شهر میشوند.
-
قفل کردن درب
ساختمانهایی که فاقد نگهبان هستند باید شبها درب را قفل کنند.

سمت های مشترک مجتمع های آپارتمانی
قسمت های مشترک مجتمع های آپارتمانی شامل زمین، تاسیسات مانند سیستم گرمایشی و سرمایشی ، چاه، انشعاب برق مشترک، آسانسور، فاضلاب، انشعاب آب مشترک ، انبار مشترک، لوله ها و سیم های برق، اسکلت ساختمان، پشت بام، راهرو و راه پله ها، درب و پنجره ها در قسمت های عمومی، حیات، محوطه ساختمان که بخشی از ملک است، حیات خلوت، اتاق سرایدار، نمای ساختمان، انبار عمومی و تلفن مرکزی و به اصطلاح مشاعات ساختمان است. هر آنچه که مطابق صورت جلسه تفکیک آپارتمان ها اختصاص به آپارتمان خاصی ندارد مشترک و مورد استفاده همه مالکان است. این قسمت ها غیرقابل انتقال است و هر مالکی به نسبت مالکیت خود و مساحت آپارتمانش در آن به صورت مشاعی در آن سهیم است.
قسمت های اختصاصی آپارتمان
- پارکینگ و انباری اگر به صورت رسمی متعلق به یک آپارتمان باشد متعلق به آن و مالکش است و در غیر این صورت باید به صورت مشترک با توافق مالکان دیگر بهره برداری شود.
هزینه های مشترک
در منشور آپارتمان نشینی هزینه های مشترک، هزینه هایی هستند دکه برای استفاده، حفظ و نگهداری عادی ساختمان و تاسیسات و تجهیزات و هچنین هزینه های اداری و حق الزحمه مدیر یا مدیران ساختمان پرداخت می شود. این هزینه ها شامل مواردی مثل رنگ آمیزی دیوارها و نرده های مشترک و سرایدار در صورت استفاده و دیگر موارد هزینه های مربوط به بخش های مشترک می شود.
سهم هر یک از مالکین از مخارج با نسبت مساحت اختصاصی هر آپارتمان به کل بخش های اختصاصی دیگران تعیین و از هر آپارتمان دریافت می شود. هزینه های مشترک هم با تساوی از همگان دریافت می شود.
بدیهی است اگر بر مبنای قانون و عرف قسمتی از بخش های عمومی مشترک مورد استقاده اختصاصی کسی یا کسانی است، باید هزینه های آن را استفاده کننده بپردازد. قانونی هم برای تنظیم قرارداد بین مالکین برای چگونگی محاسبه سهم هر مالک در هزینه ها وجود دارد. همچنین مالکین می توانند توافق کنند که برخی از آن ها هزینه های بخشی از ساختمان را به صورت انحصاری قبول کنند.
نمای ساختمان
- نمای ساختمان بخش مشترک آن و متعلق به همه مالکین هستند. آن بخش از ورودی آپارتمان ها و سردرب آن ها که در ظاهر و زیبایی موثر و پیداست، جزء مشاعات و بخش مشترک محسوب می شود. بنابراین هیچ تغییر و اصلاحی در این موارد نباید بدون موافقت دیگر مالکین انجام شود.
در هر ساختمان مشمول قانون تملک آپارتمان ها که مالکین بیش از سه نفر باشند، باید مدیر یا مدیرانی توسط مجمع عمومی مالکین انتخاب شود. اداره و حفظ ساختمان، دریافت و پرداخت هزینه ها، بیمه آتش سوزی ساختمان، تعیین سهم هر آپارتمان در هزینه ها و اعلام آن، خودداری از ارائه خدمات مشترک به بدهکاران، مطالبه طلب از بدهکاران از جمله با طرح دعوی در دادگستری و مراجعه به اداره ثبت. - عدم پرداخت هزینه های مشترک از جمله مشکلات مهمی است که مالکین و مدیریت ساختمان با آن مواجه می شود. به طور معمول با ابلاغ نامه یا نصب فهرست بدهی ها در ساختمان از بدهکار خواسته می شود که بدهی خود را بدهد.
- در صورت خودداری مالک یا استفاده کننده آپارتمان از پرداخت بدهی، مدیر می تواند دسترسی بدهکار را به خدمات مشترک مانند برخورداری از سرمایش، گرمایش و برق و آب مشترک را ناممکن کند. همچنین در صورت عدم امکان قطع دسترسی بدهکار، مدیر می تواند با مراجعه به دادگاه و رسیدگی خارج از نوبت، درخواست عدم ارائه خدمات مشترک به بدهکار کند. در عین حال نه تنها مدیر می تواند با مراجعه به اداره ثبت اسناد و املاک کشور درخواست صدور اجرائیه و توقیف اموال بدهکار – هم مالک و همم استفاده کننده – را بدهد بلکه امکان دریافت خسارت تاخیر پرداخت بدهی را دارد
از فایلتون استفاده کردم و مرسی از مقالتون چون خیلی بدردم خورد