خانه هوشمند Smart Home BMS

خانه هوشمند (اسمارت هوم) یا بی ام اس BMS چیست؟
آیا تاکنون اسم خانه هوشمند یا اسمارت هوم به گوشتان خورده؟ حتی اگر اسمش هم به گوشتان نخورده باشد ویا با اون آشنایی نداشته باشید، میتونید حدس بزنید که چنین خونه ای قطعا با تکنولوژی پیشرفته و مدرن کنترل میشود. واقعیت این است که تمام سیستمها و اجزای یک خانه هوشمند بهوسیله یک هسته مرکزی کنترل میشود. ساده تر اگر بگوییم که شما برای داشتن همچنین خانهای، به لوازمی احتیاج خواهید داشت که قابلیت اتصال به اینترنت را داشته باشند. مثال ساده اینکه تمامی لوازم برقی خانه را میتوانید از طریق اینترنت به سیستم مرکزی هوشمند اتصال بدهید. اینگونه که شما از طریق گوشی موبایل خود از هر نقطه از دنیا که باشید، بهصورت اینترنتی میتونید کنترل خانه خودتون رو بدست بگیرید.
یک خانه هوشمند به یک ساختمان مجهز به تجهیزات پیشرفته مانند چراغهای هوشمند، کلید و پریز هوشمند، لوازم خانگی هوشمند، ترموستات هوشمند، انواع سنسورهای هوشمند، قفل و دستگیره هوشمند و سایر اجزای هوشمند میگویند. هدف اصلی از اسمارت هوم، فراهم کردن راحتی بیشتر برای ساکنان است. این نوع ساختمان این امکان را به ساکنان میدهد تا تجهیزات خانه خود را با استفاده از گوشی هوشمند، تبلت، و دستگاههای مشابه کنترل کنند و از طریق اتصال به اینترنت از راه دور نیز این کنترل را داشته باشند.
هر چیزی که باید در مورد سیستم خانه هوشمند بدانید (BMS)
در قسمت قبل با ساختمان هوشمند آشنا شدید. شاید همچنان هم چگونگی کارکرد چنین خانهای برایتان عجیب باشد. اگر کمی در مورد این نوع ساختمانها سرچ کرده باشید، قطعا با واژه BMS نیز روبرو شدید. این واژه که مخفف عبارت Building Management system است، به معنای مدیریت یکپارچه ساختمان معروف است. درواقع این سیستم جامع، تمام تجهیزات و تاسیسات ساختمان را مانیتور میکند. قسمتهای مختلف یک سیستم هوشمند عبارت است از:
- سنسورها
- عملگرها
- پروتکل های ارتباطی
- رابط های کاربری
- کنترل کننده مرکزی
چرا باید یک ساختمان هوشمند داشته باشیم؟
شاید این سوال در ذهن شما شکل بگیرد که داشتن یک خانه هوشمند یا اسمارت هوم چه سودی برایمان دارد، باید بگوییم که اهمیت این موضوع را افرادی بیشتر درک میکنند که ساعتهای زیادی در طی هفته یا ماه را در سفر و بیرون از منزل به سر میبرند. با استفاده از سیستم هوشمند نهتنها از داشتن یک تکنولوژی مدرن لذت خواهید برد، بلکه امنیت منزلتان را نیز چند برابر میکنید. با توجه به افزایش قیمت انرژی، باید بدانید که استفاده از این سیستم هوشمند مصرف انرژی را بسیار کم خواهد کرد.
انواع سیستم اسمارت هوم
سیستم هوشمند یک ساختمان هوشمند انواع مختلفی دارد. برخی از آنها عبارتاند از:
- سیستم گرمایش و سرمایش
- سیستم روشنایی
- سیستم دزدگیر
- سیستم تهویه هوا
- سیستم حریق
- کنترل درب و پنجرهها
- سیستم آسانسور
تفاوت در توضیح بین خانه هوشمند و سیستم BMS
تعریف کلی خانه هوشمند
یک خانه هوشمند به یک ساختمان مجهز به تجهیزات پیشرفته مانند چراغهای هوشمند، کلید و پریز هوشمند، لوازم خانگی هوشمند، ترموستات هوشمند، انواع سنسورهای هوشمند، قفل و دستگیره هوشمند و سایر اجزای هوشمند میگویند. هدف اصلی از خانه هوشمند، فراهم کردن راحتی بیشتر برای ساکنان است. این نوع ساختمان این امکان را به ساکنان میدهد تا تجهیزات خانه خود را با استفاده از گوشی هوشمند، تبلت، و دستگاههای مشابه کنترل کنند و از طریق اتصال به اینترنت از راه دور نیز این کنترل را داشته باشند.
تعریف کلی سیستم BMS
ممکن است برای شما سوال باشد که BMS چیست؟ BMS که از ترکیب انگلیسی سه کلمه (Building Management System) تشکیل شده، به معنی یک سیستم یکپارچه در ساختمان است که کنترل تمام تجهیزات رو بر عهده می گیرد اما خانه هوشمند یک بخش کوچیکی از این سیستم بزرگ است.
چند تفاوت اصلی میان خانه هوشمند وسیستم بی ام س
- اگر شما یک سیستم گرمایشی یا سرمایشی را در منزلتان مانیتور کنید، میشود تقریبا گفت خانه شما هوشمند شده ولی اینجا سیستم BMS به طور کامل اجرا نشده است.
- تفاوت بارز دیگری که وجود دارد درباره این موضوع این است که سیستم یکپارچه در ساختمان یا همون BMS هزینه خیلی بالاتری نسبت به هوشمند سازی ساختمان دارد.
- تفاوت دیگری که وجود دارد این است که در اسمارت هوم کنترل تجهیزات کاملا دست مصرف کننده است اما در BMS کنترل تجهیزات در اختیار اتاق کنترل و اپراتور است.
- از دیگر تفاوت ها می توان به این مورد هم اشاره کرد که در سیستم خانه هوشمند، محدودیت دسترسی فنی یا مدیریتی وجود ندارد ولی در BMS این محدودیت وجود دارد.
عموما از BMS در ساختمانها و پروژههای بزرگ مانند مدارس، بیمارستانها، هتلها، رستورانها یا کتابخانهها استفاده میشود. در حالی که کاربرد اصلی هوشمند سازی ساختمان در ساختمانهای مسکونی است. - پروتکل هایی که در سیستم BMS به کار می روند استاندارد هستند مانند: LON،BACnet و Modbus در حالی که پروتکلهایی در اسمارت هوم استفاده میشوند اکثرا بی سیم هستند. اگر درباره خانه هوشمند بیسیم یا وایرلس کنجکاو هستید، مطالعه این مقاله را از دست ندهید.
آخرین تفاوتی که می توان به آن اشاره کرد در پیچیدگی آنها است. به این صورت که عملیات اجرایی در BMS پیچیده تر از خانه هوشمند است و نیازمند نقشهها و سناریوهای مختلف الکترونیکی، مکانیکی و پرسنل متخصص و آموزش دیده است.
مزایا خانه هوشمند و سیستم مدیریت ساختمان (BMS)
ساختمان هوشمند و سیستم مدیریت ساختمان BMS مزایای بیشماری برای افراد به دنبال خواهند داشت. برخی از مزایای داشتن یک خانه هوشمند عبارتاند از:
- صرفهجویی در انرژی
- بالا رفتن امنیت ساختمان
- شناسایی سریع تجهیزات معیوب و پرمصرف
- قطع خودکار گاز و برق هنگام وقوع زلزله و یا هرگونه خطر دیگر
- افزایش ایمنی ساختمان در آتشسوزیهای احتمالی
معایب ساختمان هوشمند و سیستم مدیریت ساختمان (BMS)
اگرچه استفاده از ساختمان هوشمند و سیستم مدیریت ساختمان BMS مزایای بسیار زیادی دارد، اما مانند هر پدیده دیگری، این سیستم نیز میتواند معایبی نیز داشته باشد. برخی از معایب سیستم هوشمند موجود در یک خانه هوشمند عبارتاند از:
- هزینه بسیار بالا
- یادگیری و استفاده تقریبا سخت برای افراد کمسوادتر و مسن
- قابلیت اطمینان پایین در زمان قطع و وصل شدن اینترنت
کلام آخر و جمع بندی :
با وجود تفاوتهای بین اسمارت هوم و سیستم مدیریت ساختمان (BMS)، اجرای هرکدام از این پروژهها میتواند منجر به کاهش اتلاف انرژی، افزایش راحتی، کاهش هزینهها، بهبود امنیت و افزایش کارایی ساختمان گردد. به طور خلاصه، افزایش راحتی ساکنان در خانه، ایجاد آسایش و امکان شخصیسازی در پیادهسازی این خانه اهمیت زیادی دارد. از سوی دیگر، سیستم مدیریت ساختمان عمدتاً به منظور بهینهسازی عملکرد تجهیزات ساختمان و کاهش مصرف انرژی در ساختمانهای بزرگ استفاده میشود. همچنین، خانه هوشمند با تأکید بر ارتقاء زندگی روزمره ساکنان، ایجاد یک محیط پویا و تعاملی و ارائه امکانات شخصیسازی، تجربه زندگی در خانه را بهبود میبخشد. این فناوری اغلب به منظور ارتقاء راحتی، سرگرمی، ایمنی و کارایی در زندگی خانگی مورد استفاده قرار میگیرد
